ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, GOCHUGARU I GOCHUJANG wg Feri's kitchen
ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, GOCHUGARU I GOCHUJANG wg Feri's kitchen
250 g makaronu penne
1 cebula
1 żółta papryka
2 duże garście szpinaku
20g mąki
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki papryki gochugaru
1 łyżeczka pasty gochujang
200ml bulionu
150 ml śmietanki 30%
10 g gorgonzoli
100 g szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Jadłam setki różnych zapiekanek makaronowych. Ta jest inna niż wszystkie.
Smak... istnie obłędny. Szczypta koreańskich przypraw tylko podsyciła danie.
Danie na 4 porcje.
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i następnie czekamy aż odcienie nadmiar wody.
Cebulę, szynkę i paprykę żółtą kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle dodajemy tymianek i mieszamy. Następnie mąkę, pastę- mieszamy, potem bulionu i śmietanę i za każdym dodanym składnikiem mieszamy. Dodajemy część sera gorgonzolą, sól i pieprz do smaku.
Gotujemy ok 5 min. Aż sos będzie gęsty. Wrzucamy makaron, szpinak i szynkę parmeńską,
która musi być podsmażona na osobnej patelni. Całość mieszamy i nakładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą. Nakładamy połowę składników z patelni do naczynia. Posypujemy solą i pieprzem oraz częścią czarnuszki. Na to drugą część, którą z góry posypujemy znów solą, pieprzem, czarnuszką i pozostałą częścią sera gorgonzoli i odrobiną papryki gochugaru. Delikatnie polewamy oliwą i dajemy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 200°C ok. 12-15 min., aż się podpiecze. Nie zakrywamy naczynia z góry !
Porada:
-paprykę gochugaru i pastę gochujang można zastąpić ostrą papryką w proszku lub świeżą.
-mąki można użyć dowolnej.
Idealne na obiad, kolację albo imprezę! Smacznego !
Zapraszam na mój kanał, subskrybujcie
Komentarze
Prześlij komentarz