SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I KIEŁKAMI FASOLI MUNG wg Feri's kitchen



SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I KIEŁKAMI FASOLI MUNG wg Feri's kitchen

 
400g groszku zielonego (duża puszka)
170g kukurydzy (mała puszka)
200g Kiełek fasoli MUNG (mała puszka)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x140g)
5 szt. jajek na twardo
5 szt. ogórków kiszonych
4 małe słodkie papryczki sweet bites
3 łyżki majonezu
1 opak. jogurtu naturalnego ( małe opak.) 
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
sól, pieprz

 
Sałatkę tą jadłam wiele razu na różne sposoby. Dlatego też, śmiało możecie ją modyfikować jak Wam się podoba. Warto to robić, bo każdy ma różne kubki smakowe.  
Sałatka ma wiele porcji ( idealna na imprezę) jeśli chcecie tylko na dwie osoby 
to polecam połowę składników użyć. 

 
Zielony groszek, kukurydzę, kiełki, ogórki i tuńczyk odsączamy z zalew w jakich są. Do dużej miśku wrzucamy groszek, kukurydzę i tuńczyka. Kiełki drobno kroimy, natomiast ogórki i wcześniej umyte papryczki kroimy w kostkę. To samo robimy z jajkami. Ja akurat użyłam choopera. Na koniec dodajemy majonez, jogurt, sól I pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.1h. 
  
Porada:
-kiełki fasoli MUNG można pominąć. 
-sałatka najlepiej smakuje po wielu godzinach (nawet na drugi dzień), ponieważ musi  się"przegryźć". 
-nie pomijać dodania tymianku i czarnuszki, dodaję daniu niesamowity smak.
 


Idealne na obiad, kolację albo imprezę! Smacznego !
  
Zapraszam na mój kanał, subskrybujcie


Komentarze